Podcasts en de zzp’er (deel 2)

LuisteraarIn deel 1 uit de serie ‘Podcasts en de zzp’er‘ vertelde ik wat podcasts zijn, waar je ze kan vinden en hoe je er naar kunt luisteren. Nu wil ik het gaan hebben over hoe je zelf podcasts kunt gaan maken en hoe je ze kunt gebruiken om jouw naam en wat je doet naar buiten te brengen.

Het format

Een podcast is dus een soort radioprogramma dat je via internet verspreidt. “Podcasts en de zzp’er (deel 2)” verder lezen

Podcasts en de zzp’er (deel 1)

Podcasts luisteren Een zzp’er is altijd op zoek naar manieren om de wereld te laten weten dat hij of zij bestaat. Je zou het marketing kunnen noemen, ik noem het ook wel survival. Je kunt namelijk als zzp’er alleen overleven als je regelmatig werk hebt en dus klanten die weten van je bestaan.

survival-gereedschap

Eén van de survival-gereedschappen die jou als ondernemer ter beschikking staat is podcasting. Helaas is podcasting in Nederland (en in het Nederlands) nog lang niet zo ingeburgerd als in Verenigd Koninkrijk of Amerika. Dat is jammer want de potentie om het zover te krijgen is zeker aanwezig. Podcasts luisteren in namelijk super eenvoudig en ze zelf maken is ook niet moeilijk.

podcast?

Maar laten we beginnen bij het begin: wat is een podcast?

“Podcasts en de zzp’er (deel 1)” verder lezen

Vrije en Open Source softeware voor zzp’ers (Deel 2)

Laptop met LXLE Linux
De laptop waar ik dit stukje op heb geschreven. De laptop draait op LXLE Linux en het stukje heb ik in WordPress in de Chromium browser geschreven en bewerkt.

In het eerste deel van deze artikelserie heb ik verteld wat vrije en open source software is en welke smaken van Linux als alternatief kunnen dienen voor de besturingssystemen van Microsoft en Apple. In dit tweede deel ga ik uitgebreid in op de alternatieven voor de meestgebruikte programma’s die een zzp’er wellicht gebruikt.

Put your money…

Voor ik begin, even een opmerking. Zoals de Amerikanen zeggen: “I put my money where my mouth is.” Oftewel, ik gebruik zelf ook vrije en open source software. “Vrije en Open Source softeware voor zzp’ers (Deel 2)” verder lezen

Vrije en Open Source softeware voor zzp’ers (Deel 1)

Voor veel zzp’ers is het belangrijk om op de kleintjes te letten. Eén van de kostenposten voor een zzp’er is de computer en de software die daarop draait (zie ook de artikelen IT en ZZP Deel 1 en Deel 2). En juist op dit gebied valt veel te besparen door vrije en open source software te gebruiken. Daarnaast, en in mijn ogen minstens zo belangrijk: deze software wordt door gebruikers onderhouden en ontstijgt de restricties die door commercie en bedrijfsbelangen ontstaan. Vrije en open source software heeft iets rebels en idealistisch in zich.

Misverstand

Allereerst wil ik een misverstand uit de weg ruimen. Vrije en open source software is niet ondergeschikt aan commerciële software waar het kwaliteit betreft. “Vrije en Open Source softeware voor zzp’ers (Deel 1)” verder lezen

Hulp vragen en de zzp’er

Net als mud-runners hebben zzp'ers soms hulp nodig
Net als mud-runners hebben zzp’ers soms een helpende hand nodig

Een zzp’er heeft per definitie een eenmansbedrijf (m/v!). Een zzp’er is dus een eenling… of toch niet? Een zzp’er is niks zonder medemensen. Mensen die ambassadeur willen zijn voor de zzp’er, of klant willen worden, of als mede-zzp’er kunnen helpen een grote opdracht samen te doen (ik geloof niet in concurrentie onder zzp’ers). Kortom, een zzp’er is niks zonder een netwerk van mensen. Een zzp’er is alles behalve een eenling.
“Hulp vragen en de zzp’er” verder lezen

IT en ZZP (Deel 1)

It en ZZP computer keuzesTerwijl ik dit schrijf installeer ik in de achtergrond in een virtuele omgeving op mijn MAC Mini de vierde Linux distributie om te testen. Als deze zin je weinig of niks zegt, lees dan vooral verder! Lees overigens ook gerust verder als het onderwerp geen geheimen voor je heeft. Wie weet kunnen we elkaar aanvullen en onze ervaringen delen. Ik wil in dit stukje namelijk graag mijn ideeën delen over IT en zzp. “IT en ZZP (Deel 1)” verder lezen

Veranderen is mooi

Eigen baas zijn is voor velen een droom. Voor mij is het zelfs meer dan dat. Eigen baas zijn is voor mij bijna net zo essentieel als eten en drinken. In het Engels zou ik het woord ‘to wither’ gebruiken om te omschrijven wat er met mij gebeurt als ik voor een baas werk. Het Nederlandse woord ‘verwelken’ komt daar het dichtst bij. Werken voor een baas zuigt mij leeg, stompt mij af en onderdrukt mijn vrije denken. Het kan een noodzakelijk kwaad zijn maar het moet een hele bijzondere baas zijn, wil het beter worden dan dat.

Leren

Om te kunnen leven als zzp-er moet je veel leren. Sterker nog, er komt zoveel tegelijk op je pad dat je bijna niet anders kunt dan aanmodderen en ad hoc reageren. Dat heb ik bijna 12 jaar gedaan. Echter anderhalf jaar geleden kwam daar verandering in. Let op dat woord: verandering. “Veranderen is mooi” verder lezen

Offerte en waarde

Offerte en waardeIedere zzp-er heeft er mee te maken: offertes schrijven. De klant wil graag weten wat iets kost en de zzp-er moet een bedrag koppelen aan zijn of haar onschatbare waarde. Dat is best lastig.

Het is ook een leerproces. In den beginne en tot zeer kort geleden schreef ik mijn offertes naar de klant toe. Wat mijn idee was van wat de klant wilde, kon betalen of wat ik dacht dat de klant wilde betalen projecteerde ik op mijn offerte. Alles om de klant gunstig te stemmen zodat de opdracht maar door zou gaan.

Het probleem met deze manier van offertes schrijven is dat ik vergat in de offerte te laten zien wat ik zelf waard ben. “Offerte en waarde” verder lezen

Ik heb de Kindle app geïnstalleerd… en dan?

De Kindle paperwhite
De Kindle paperwhite

Voor veel lezers in de Engels sprekende landen is de Kindle al volledig ingeburgerd. Je vindt het een fantastisch apparaat of je vindt het helemaal niks, maar nieuw is hij niet. Ik heb de ontwikkelingen rond de Kindle nauwlettend gevolgd, maar meer dan volgen kon ik niet, want kopen was er niet bij.

Lanceren

Eind 2014 besloot Amazon hun site ook in Nederland te lanceren. Niet hun volledige site overigens, alleen het boeken en e-boeken deel ervan. Voor mij als zelf-publicerende schrijver is dat ook gelijk het meest interessante deel van Amazon. Dus ik ben er blij mee. De Kindle is dus nu ook al een tijdje in Nederland verkrijgbaar. “Ik heb de Kindle app geïnstalleerd… en dan?” verder lezen